Gezocht: Groene Helden

Provincie Limburg en IVN zoeken Groene Helden
Stimuleringsprijs voor ‘ondernemer met oog voor natuur en omgeving’

Limburgse ondernemers met oog voor hun omgeving, de natuur en de mensen kunnen tot 31 januari 2019 groene en duurzame initiatieven indienen. Daarmee maken ze kans op de Groene Helden-stimuleringsprijs; een initiatief van Provincie Limburg en Instituut voor Natuureducatie (IVN) om het MKB bij de natuur te betrekken.

Duurzame bedrijfsvoering
Een ondernemer met aandacht voor zijn omgeving, de natuur en de mensen; dat is volgens IVN een Groene Held. “We nodigen ondernemers uit kritisch te kijken naar hun eigen duurzame bedrijfsvoering. Hebben zij ideeën voor groen en duurzaam ondernemen? Kunnen zij hierbij samenwerken met andere ondernemers en de buurt of wijk? Dan maken zij met hun groene en duurzame initiatief kans op één van de acht geldprijzen”, licht Cindy Nordhausen, projectleider Groene Helden, toe. 

Vliegende start
Prijswinnaar 2017 ‘D’r Moostuin’ heeft dankzij de Groene Helden-stimuleringsprijs een goede start kunnen maken. Initiatiefnemers Ralph Bruls en Aschwin Gulikers maken mensen bewust van het belang van duurzaamheid, gezond eten en biologisch tuinieren. “Bezoekers van D’r Moostuin kopen er hun eigen groente, kruiden en fruit door die zelf uit te steken of te plukken. Daarnaast dient de tuin als ontmoetingsplek: ouderen uit het verzorgingshuis in de buurt wandelen er en elke vrijdag krijgt groep 1 en 2 van de nabijgelegen basisschool er les. Mensen voelen zich dan een deel van de natuur”, vertelt Ralph Bruls.

Inspiratie en expertise voor initiatiefnemers

Ondernemers met enthousiasme, een idee, concreet initiatief of uitgewerkt plan worden verder geholpen. Zij kunnen meegaan op expeditie langs eerdere Groene Helden, hun idee of initiatief voorleggen aan experts tijdens ‘Duurzame Dates’  en gebruik maken van ondernemerstesten en businessmodellen. Ideeën kunnen ingediend worden op www.groeneheldenlimburg.nl. 

Groene Helden Limburg is een initiatief van Provincie Limburg en IVN Limburg in samenwerking met Innovatiehuis MKB Keyport 2020, MKB-Limburg, Vereniging Kleine Kernen Limburg, Mediahuis Limburg, IVN Roermond, VVV Zuid-Limburg, Rabobank Roermond-Echt, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, CITAVERDE en Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij.