Wist je dat...?

... een gemiddeld gezin in Nederland 15 ton aan indirecte CO2-uitstoot verbruikt voor onder meer voeding en kleding. Om met bomen deze huishoud-CO2 te compenseren, moeten ruim 400 bomen een jaar lang groeien!

... steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen. Een schone, stille én duurzame manier van energie opwekken. Bij het gebruik van zonnepanelen komen geen schadelijke stoffen vrij zoals broeikasgassen en kooldioxide (CO2). Het gebruik van zonnepanelen kent geen uitstoot van dit soort schadelijke stoffen en draagt daardoor bij aan een beter milieu. Heb jij al gekozen voor zonnepanelen?

... de honingbij de bekendste bijensoort is en de belangrijkste leverancier van natuurproducten als honing, bijenwas, koninginnengelei en propolis. Voor het verzamelen van 1 kilo honing leggen bijen een afstand af van zo’n 40.000 tot 50.000 kilometer (dat is bijna de omtrek van de aarde(!)). Daarnaast moet een honingbij moet 4.000 bloemen langsgaan om 1 lepel honing te maken.

... wij dagelijks gemiddeld 119 liter water per persoon per dag gebruiken?! Dat zijn 12 volle emmers water per dag! Het meeste water gebruiken wij door te douchen: gemiddeld zo'n 51 liter per dag. Dus probeer eens een minuutje korter te douchen dan je gewend bent💪.

... wij Nederlanders veel voedsel verspillen!? In 2017 gooiden wij met z'n allen ruim 700 miljoen kilo (eetbaar) voedsel weg. Dit is ongeveer 41 kilo wat we per persoon per jaar weggooien. Gooi vandaag eens minder eten weg, vaak kun je meer van je voedsel gebruiken dan je gewend bent! Zo smaakt de stronk van de broccoli heerlijk mild, en kun je de kroontjes van aardbeien🍓 gewoon in je smoothie gooien. Het is nog lekker ook! Met kliekjes van de avond ervoor kun je een prima lunch voorbereiden, handig en super duurzaam!